Trinity College, Cambridge

Trinity college is part of Cambridge university so we were very excited to be a part of this project. The site had undergone a large refurbishment and we were contracted to lay 1600m2 of resin bound gravel.

The site had a large roundabout in the middle and had previously been laid with loose gravel. With cars turning frequently around the round about the gravel moved around a lot and started looking untidy. The College wanted a gravel colour which would work against the architecture of the building and have something that would last.

Access was very difficult on this job. Our material had to be delivered into a holding yard and then sent to the site via 5 tonne lorries that just about fitted into the courtyard.

We think the results speak for themselves.

Hamilton Road, St Albans

This project was designed by Rosemary Coldstream Garden Design Ltd and included a sunken seating area. The sunken seating area had to be excavated to approximately half a meter and hidden drainage installed to make sure it didn’t fill up like a swimming pool!

Next to the sunken seating we had some nicely planted beds and a water blade installed to create more interest within this area all set off with some lovely remote controlled outside lighting.

We used London Stones Harvest sawn paving which unites beige with pastel colours of apricot and peach and some gentle veining. Sawn six sides and with a sawn surface, it has a warm, luxurious finish that’s versatile enough for both contemporary and traditional settings. This stone was pre-sealed before being deliver to site to keep the stone in its very best condition which we recommend for all softer and lighter paving types. We clad the walls with the same stone and finished the step with some bespoke bullnose treads.

Overstone Road, Harpenden

This project was designed by Rosemary Coldstream Garden Design Ltd and had a very contemporary feel. Sawn blue grey granite was used with a 5mm joint to give the garden a very clean appearance, we used the granite to clad the steps whilst coloured K rend was used on the planters. The garden included full bed preparation, lawn edging lighting, irrigation and composted bark to help keep the moisture in the beds and them looking at their best.

Little Hay Golf Club, Bovingdon

Little Hay golf club in Hemel Hempstead had a very boring outside space with very little planting. The Golf club had a new orangery built which they planned to use for a whole host of events including weddings. They need an outside space to match.

The outside space was designed by Rosemary Coldstream Garden Design Ltd and included a bespoke water feature in the shape of a golf T and golf ball. The main terrace was laid with Indian sandstone and granite sett details. The garden was finished with some amazing planting borders in keeping with the natural surroundings of the golf course with all year-round interest, garden lighting and an automated irrigation system.

Hilltop Road, Felden

The client house had recently undergone a big refurbishment and the house was beautiful but the garden needed some work! We completed a silver-grey granite patio to fit in with the contemporary design of the house, complete with cedar fencing to make the patio area feel more private.

The main driveway was on quite a steep slope but our client really wanted to use gravel to fit in with the older part of the house built from Yellow stock bricks. We discussed resin bound gravel but the client wanted the crunch of gravel under foot. We came up with the solution of installing a Nida gravel system. This is a honey combe shape matting that goes under the driveway the hold much of the gravel in place. It’s it firmer to drive on and prevent the gravel from moving around too much. We also install a grass parking area which looks like part of the garden but is used for parking on when they have party’s or simply need some additional parking.

The front drive consisted of granite setts around the perimeter, some oak sleepers to deal with the levels, automated 5 bar gates and the main step was built using the same granite as in the back garden so that the whole project came together as one. The driveway was dressed in 10mm local shingle.

South Bucks Hospice, High Wycombe

South Buck Hospice is a day care hospice which offers palliative care was a project we really wanted to be a part of. The whole project was designed around Brenham which we had to keep in mind as the hospice had to score points to make sure the garden was a true Brenham garden.

The garden was built slightly differently to a conventional garden because we had to make sure the whole site was wheel chair friendly. So rather than installing steps we had to create slopes to suit the builder’s levels to ensure all thresholds were flush. The garden included two water features, garden lighting, an oak pergola, resin bound gravel, sleeper walls, millboard decking and a memorial walk with some inspiring thoughts for patients to contemplate whilst enjoying the garden. The garden was to be a tranquil place for patients to enjoy the outside in a relaxing a calming way.

Radlett

This job wasn’t professionally designed but the client was an interior designer so they had a keen eye for detail. Following on from a large extension the client wanted to create a garden that felt like it was part of the interior.

We used a mix of contemporary and more traditional materials to fit in with the house and parts of the garden that already existed.

New raised planters and retaining walls were built from sleepers whilst the main terrace and steps were built from London Stone Warm beige porcelain paving. The paving was very similar to the tiles inside the house so we wanted to pick up the tile joint inside. The idea being that although on two different level when you look out of the patio doors the line of the paving and the line of the tiles picked up perfectly. We completed the paving with a 200mm mitered strip border around the edge of the paving to add in some extra detail.

We planted some pleached Photinia trees along the left-hand boundary to add some screening for the terrace.

Harpenden

This garden was designed by Jacqueline Breton Garden Design and the garden was built with the client’s children in mind. We re-shaped the main patio and added a granite sett detail. They wanted a path the children could use as a bike track so we create this using Breedon gravel and turned part of the lawn into a meadow so the children could enjoy the wildlife.

We installed a cedar deck in front of the new summer house for Mum and Dad to enjoy whilst the rest of the bed were prepared for planting.

Following on with the being one with nature we installed some play equipment built from logs from trees and finished the surface with some play bark.

A really fun garden for all the family to enjoy.